Blog - Flutter
  • Flutter
  • Android
  • iOS
  • Cross-platform

Introductie

Bij App-vise zijn we bij de aanpak van grote complexe app projecten altijd voorstander geweest van het bouwen van native apps. Dat wil zeggen de iOS app bouwen we in Swift (standaard ontwikkeltaal van Apple) en Android apps in Kotlin (standaard ontwikkeltaal van Google). Het nadeel hiervan is dat je dezelfde app in twee verschillende ontwikkeltalen moet schrijven. Om dit probleem op te lossen lanceerde Google Flutter, het framework waarmee je cross-platform kan ontwikkelen. Voor ons reden genoeg om de voor- en nadelen van dit framework te onderzoeken.

Flutter een open source UI-toolkit van Google

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat de eerste betaversie van Flutter op de markt verscheen. Het doel van Google met Flutter is app ontwikkeling eenvoudiger te maken. Dit doen ze door een open source UI-toolkit aan te bieden voor zowel iOS als Android. Het voordeel is dat de code geschreven wordt in de taal Dart en dit zich automatisch vertaald naar native code voor iOS en Android.

Ten opzichte van native ontwikkeling scheelt dit aanzienlijk in tijd. Daarbij is de keuze om het een open-source project te maken een groot voordeel. Zo kunnen ontwikkelaars over de hele wereld bijdragen aan het verbeteren van Flutter. Ook worden de standaard Android en iOS-buildtools gebruikt. Hiervan is alles publiek beschikbaar inclusief code en UI geschreven in de native talen van iOS en Android. Een enorm aanbod aan widgets zorgt er dat je volledige controle hebt over alle pixels op het scherm en zo dus een pixel-perfecte ervaring kan bieden op zowel iOS als Android.

Onze bevindingen

In deze tijd is wil je met jouw (technische) diensten natuurlijk op alle beschikbare platformen zo goed mogelijk aanwezig zijn en jouw gebruikers een optimale ervaring geven (User Experience). Voor het ontwikkelen en onderhouden van jouw eigen platform is een cross-platform mobile development platform een interessante overweging. Een tool als Flutter biedt je de mogelijkheid om met een centrale codebase mobiele apps voor verschillende platformen te ontwikkelen en uit te rollen. Dit levert een enorme tijd en geldbesparing op, dus waarom zou je in deze tijd nog kiezen voor native app development?

Voordelen

  • Je hoeft de app in principe maar een keer te ontwikkelen voor meerdere platformen.
  • Flutter is te integreren in bestaande applicaties die native zijn ontwikkeld bijvoorbeeld in de taal Swift voor iOS.
  • Perfecte controle over de UI van de app.
  • Ontwikkelen in Flutter kan tot wel twee keer sneller gaan dan traditionele native app ontwikkeling.
  • Dart de programmeertaal van Flutter is. Dart is een moderne taal en gemakkelijk te leren.
  • De broncode is gemakkelijker te delen en her te gebruiken.

Nadelen

  • Apps maken soms ook gebruik van hardware-features zoals bijvoorbeeld de camera. Deze onderdelen kunnen alleen via native code worden aangeroepen.
  • Het behoud en herstel van de applicatie vereist handmatige acties in Flutter.
  • URL-schema’s worden nog niet tekst-widgets ondersteund.
  • Libraries van derde partijen zijn nog zeer beperkt denk daarbij ook aan integraties van SDK’s van andere partijen.
  • Gevaar is dat een niet-native ervaring veroorzaakt wordt voor Android en iOS gebruik.

Flutter is wat ons een betreft een welkome aanvulling voor het ontwikkelen van apps. Het framework heeft veel voordelen en potentie om in de toekomst een veelgebruikte tool te worden om apps mee te ontwikkelingen. Ondanks de voordelen (zoals onder andere de ontwikkelsnelheid) dient per project een zorgvuldige afweging te worden gemaakt of Flutter de juiste keuze is voor development van de app. De keuze hangt zeer sterk af van de technische vereisten van het project op de korte- en lange termijn. Hierbij zijn twee aspecten dus extra belangrijk mee te nemen in de overweging om voor Flutter te kiezen namelijk:

  1. Word er gebruik gemaakt van hardware-features van de telefoon?
  2. Zijn libraries van derde partijen benodigd en zijn deze beschikbaar?

Een ander risico is dat er geen garantie is dat Flutter ook in de toekomst door Google ondersteund blijft en is het vraag in hoeverre het framework snel mee blijft gaan met de ontwikkelingen van iOS (Apple) en Android (Google).

Jouw volgende app project in Flutter laten ontwikkelen of toch liever een native app? Neem contact met ons op voor een eerlijk advies!

Bekijk de case Pleegzorg Parlan gemaakt in Flutter!

072 - 888 3704